Betydelsefulla citat
20 november, 2024
Denna gång tänkte jag dyka ner i några citat av mina förebilder i mitt yrke, dvs de som betytt mycket för mig som psykoterapeut men även som människa. Hoppas det inte blir för torrt och teoretiskt trist. Kanske kan det locka någon att forska vidare.
Betydelsefulla citat kan väcka nyatankar
Jag börjar med Harlene Anderson, psykoterapeut och föreläsare verksam i Texas Huston. Hon myntade begreppet ”problemupplösning” i stället för problemlösning. Jag gillar det och ser framför mig hur problemet löses upp, som när en såpbubbla spricker. Så enkelt och så vackert. Om vi pratar om det som är problematiskt, bollar det, så kommer problemet att upplösas, det tror jag starkt på. Och jag tänker att det är det som terapi går ut på, att prata om problemen så att de upplöses. Problemlösning är för mig något annat. Då måste vi jobba för att hitta lösningar, komma överens om vilken lösning som verkar vara den bästa och prova den… Mycket krångligare. Harlene pratar också om en ”icke-vetande” position i psykoterapi och det betyder enligt henne att ha en ödmjukhet inför vad vi vet eller vad vi tror oss veta. Att jag som terapeut (eller som människa) genom mina frågor egentligen inte letar efter ”rätt” svar utan utforskar klientens olika sätt att se på situationen. Därmed kan jag förhindra att jag värderar min tolkning högre än klientens.
Nästa citat kommer från Tom Andersen, en norsk läkare och psykoterapeut som tyvärr hastigt avled för snart femton år sedan. Han pratade om att en fråga ska vara ”lagom ovanlig”. Den ska göra en skillnad men den svarande ska också kunna känna sig bekväm med frågan. Tänkvärt för oss som jobbar med samtal men tänkvärt även för alla. Mina frågor, eller påståenden, till dig ska vara lagom utmanande, inte för tråkiga och slätstrukna men inte heller för provocerande. Att din partner, vän eller klient ska känna sig bekväm men även lite utmanad är här själva poängen.
Ben Furman, finsk psykiater, psykoterapeut och författare, skrev boken Bakom varje klagomål finns ett önskemål. Genialiskt tycker jag, och tänk om vi alla kunde tänka så. Du klagar på något och jag frågar dig vad du önskar. Annars kan ju just klagomål och kritik vara sådant som lätt leder till upptrappning och konflikt i en relation (kritik-försvarsmönster triggas). Ben Furman har för övrigt även skrivit böckerna Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom och Ficktjuven på nudistläger. Träffande titlar som i sig kan sätta igång vår fantasi.
Gregory Bateson, antropolog och kommunikationsteoretiker, är nog min viktigaste källa till inspiration. Här är ett par citat av honom, fritt översatta av mig och Google: ”Det stora problemet i världen är skillnaden mellan hur naturen fungerar och hur människan tänker”. Så sant och så uppenbart nu när klimatet och hela vår jord ropar för att få oss uppmärksamma på just det, att vi människor måste förstå hur naturen tänker. Nästa citat av Bateson: ”En person som går är aldrig i balans utan korrigerar hela tiden för obalans”. Och vad betyder det? Jag tänker att det är det vi gör i våra relationer. Vi korrigerar för obalans, dvs pratar, kommunicerar och rör oss i samspel. Vi strävar efter balans men måste hela tiden korrigera för obalans. Som att gå tillsammans på en hängbro.
Psykologen Martin Forster myntade begreppet ”Fem gånger mer kärlek” och det citatet har jag använt i en tidigare krönika. Men det tål att upprepas. Varje kritisk eller negativ kommentar måste byggas upp med fem gånger mer kärlek för att det ska väga lika tungt. Om vi alla lever efter den devisen blir det inga krig.
Slutligen kan jag inte låta bli att citera Astrid Lindgren som ju sagt så mycket kloka saker. ”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”, säger Pippi Långstrump i en av hennes böcker. Så otroligt viktigt! Oavsett om du är fysiskt och/eller psykiskt stark så måste du vara snäll, ödmjuk, lyhörd osv för att inte skada dina medmänniskor.
”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”(Astrid Lindgren)
Kerstin Danneholm
Leg. Psykoterapeut/familjerådgivare
Gotlands Familjerådgivning