Parrelationer är sällan enkla

8 april, 2024

Att vara familjerådgivare är att omfamna den mänskliga naturen i dess mest komplexa och känslosamma form. Det är en resa genom familjers glädje och smärta, där varje dag är en chans att göra en positiv inverkan på någon annans liv.

Parrelationer är sällan enkla. I kärlekens labyrint är det enkelt att gå in men betydligt svårare att navigera. Kartan stämmer sällan med verkligheten och man står plötsligt inför en berg-och-dalbana av känslor, oväntade situationer och hot om relationell kollaps.

En av de mest underhållande och mysteriösa aspekterna av parrelationer är konsten att diskutera saker. Vad som börjar som ett enkelt samtal om vem som ska ta ut soporna kan snabbt förvandlas till ett krig med dramatiska gester och överdrivna uttalanden. Ingen vet riktigt hur det hela började men snart står man mitt uppe i en “diskussion om diskussioner” – en meta-nivå av dialog där man försöker förstå varför vi diskuterar överhuvudtaget.

När det kommer till hushållssysslor är det dags att plocka fram sin mest avancerade ideologiska krigföring där varje odiskad tallrik och socka i tvätten blir föremål för en kamp om rättvisa och jämställdhet. Vem visste att stridstaktik skulle vara en nödvändig färdighet i kärlekens krigszon?

Inget är mer förvirrande än sömnvanorna i parrelationer. Från de som snarkar som en traktor till de som vägrar att dela täcke. Sömnen är ett kampfält av kosmiska proportioner. Här måste man navigera genom en labyrint av kuddar och förhandlingar för att hitta det perfekta sättet att dela en säng.

I slutändan är parrelationer som en karusell, ibland snurrar man runt i vild extas och ibland känns det som om proppen har gått. Men mitt i all galenskap och absurditet finns någonting som ändå binder relationen samman och gör det värt att fortsätta tillsammans. Glädjen, skratten, känslan av att vara efterfrågad, saknad, omtyckt som påminner om att kärlekens labyrint trots allt är den mest magiska platsen av dem alla. Så var rädd om din relation och njut av resan tillsammans genom det knasiga landskapet av kärlek! Här är några saker att tänka på.

  • Kommunikation är nyckeln. Var tydlig, öppen och ärlig med dina känslor, behov och förväntningar, och uppmuntra din partner att göra detsamma.
  • Klargör vad du förväntar dig av relationen och vad du söker hos din partner. Detta hjälper till att undvika missförstånd och kan skapa en gemensam grund för er båda.
  • Respekt och ömsesidighet är avgörande för en framgångsrik relation. Var uppmärksam på din partners känslor och tankar, och förvänta dig samma respekt tillbaka.
  • Ha en klar bild av dig själv, dina värderingar och dina mål. Detta hjälper dig att bättre förstå vad du behöver och vill ha i en relation.
  • Tillit byggs över tid genom konsekvent och pålitligt beteende. Var ärlig och pålitlig för att stärka tilliten mellan dig och din partner.
  • Konflikter är oundvikliga. Lär er att hantera konflikter konstruktivt genom att lyssna, förstå varandras perspektiv och arbeta tillsammans för lösningar.
  • Även om ni är i en relation är det viktigt att fortsätta utvecklas som individ. Ge varandra utrymme för personlig växt och stödja varandra i att följa era egna mål och drömmar.
  • Hitta glädje och skratt tillsammans. Att kunna skoja och ha kul stärker er bindning och hjälper till att skapa en positiv atmosfär.
  • Kom ihåg att varje relation är unik, och det finns ingen enkel formel. Det är viktigt att kontinuerligt arbeta på er relation och anpassa er till varandras behov och förväntningar.

Magnus Lerman
Leg Psykoterapeut / Auktoriserad familjerådgivare
Mentea Familjerådgivning
avdelning Gotland

Fortsätt läsa

Mer tips och råd
Har ni hört talas om Sinnesrobönen?

Har ni hört talas om Sinnesrobönen?

Blogg

Har ni hört talas om Sinnesrobönen? Den skrevs av den amerikanske prästen Reinhold Niebuhr 1926 och används numera inom AA-rörelsen (Anonyma Alkoho...

Läs mer
När små irritationsmoment blir stora

När små irritationsmoment blir stora

Blogg

Camilla och Anders är ett par i sina bästa år. Huset är färdigrenoverat, lånen under kontroll och familjebildningen är påbörjad till stor glädje. Ä...

Läs mer
Parrelationer är sällan enkla

Parrelationer är sällan enkla

Blogg

Att vara familjerådgivare är att omfamna den mänskliga naturen i dess mest komplexa och känslosamma form. Det är en resa genom familjers glädje och...

Läs mer
Familjerådgivningen • Mentea
Mottagningar

Målargatan 7, Stockholm

Stora Marknadsvägen 15, Täby Centrum

Stortorget 13, Helsingborg

Kullagatan 8, Helsingborg

Herkulesvägen 10, Visby

Sjövägen 6, Bålsta

Storgatan 36 i Landskrona

Onlinemottagning

Org.nr: 556732-2184

info@familjeradgivningen.com