Bonusfamiljen och ansvarsfördelning  

3 september, 2024

Vi på familjerådgivningen möter ofta par där livet som bonusfamilj har sina utmaningar. Vi arbetar både med det stora och lilla i livet som familj. Ibland blir saker inte som man planerat eller tänkt sig och man kan behöva ta stöd i att hitta en väg framåt. En vanlig fråga vi möter är kring hur gör vi med ansvarsfördelning när bonusförälder och förälder flyttat ihop och ska tillsammans med barnet och barnets biologiska andra förälder få ihop sin tillvaro på ett bra sätt. “Nyfamiljen” ska skapa sig en ny identitet i “så här gör vi”. Bra att utgå ifrån några punkter och fundera kring:
Börja prata med varandra. För att få en atmosfär av öppenhet och ärlighet behöver både bonusförälder och barn uttrycka sina tankar och känslor på respektfullt sätt. Sätt en ram för hur vi pratar med och om varandra. Diskutera med dina barn och nuvarande partner vad vill dom med sin jul och nyår? Hur önskar de att hösten ser ut?
Ett steg i taget Det är viktigt att introducera bonusförälderns roll och ansvar stegvis. Att låta relationen och ansvarsfördelningen utvecklas naturligt över tid kan minska risken för konflikter. Bonusföräldern kan börja med att engagera sig i mindre ansvarsområden och gradvis öka sitt engagemang i takt med att relationen till barnen stärks.
Ha ett lagom tempo.Respektera barnens tempo när det gäller att acceptera den nya familjesituationen. Genom att låta barnen vara delaktiga i beslut om ansvarsfördelning kan man skapa en känsla av kontroll och trygghet hos dem. Skulle det vara ok att bonusförälder är den som går med på fotboll på tisdagar?
Fokus på det som fungerar .Uppmärksamma när någon gjort bra och ge beröm. Ha fokus på det som fungerar och ni vill ha mer av.  Att bygga en relation baserad på gemensamma intressen och positiva upplevelser kan underlätta dialogen om ansvarsfördelning. Bonusföräldern kan fokusera på att skapa en vänskaplig relation snarare än att omedelbart inta en traditionell föräldraroll.
Gå tillsammans och skapa en gemensam struktur. Den biologiska föräldern spelar en viktig roll i att underlätta dialogen mellan bonusföräldern och barnen. Fokusera på struktur, samordna önskemål och föreslå lösningar. Det är viktigt att vara beredd på att ansvarsfördelningen kan behöva justeras över tid. Familjen bör vara öppen för att omvärdera och anpassa rollerna allt eftersom relationerna utvecklas och barnens behov förändras.
Ni är alltid varmt välkomna att boka en tid om ni behöver hjälp att komma framåt i detta eller andra frågeställningar kring livet som bonusfamilj.
Carolina Nobel
Leg Psykoterapeut / Familjerådgivare

Fortsätt läsa

Mer tips och råd
Stöd när utlandsflytten inte blivit som man drömt om

Stöd när utlandsflytten inte blivit som man drömt om

Blogg

Fler svenskar än någonsin skaffar eget boende i Spanien och de flesta stortrivs och ångrar inte sitt val. Det finns dock risker och...

Läs mer
Bonusfamiljen och ansvarsfördelning  

Bonusfamiljen och ansvarsfördelning  

Blogg
Familjerådgivningen • Mentea
Mottagningar

Målargatan 7, Stockholm

Stora Marknadsvägen 15, Täby Centrum

Stortorget 13, Helsingborg

Kullagatan 8, Helsingborg

Herkulesvägen 10, Visby

Sjövägen 6, Bålsta

Storgatan 36 i Landskrona

Onlinemottagning

Org.nr: 556732-2184

info@familjeradgivningen.com