Semester – en utmaning?

18 juli, 2024

Under ett antal år var jag gift och boende på västkusten med min familj. Med en fru från Bohuslän och två små barn var det inte så lätt att hålla kvar kontakten till min hemö Gotland där jag var född och uppvuxen. Men en sommarstuga på ön underlättade detta en hel del och vi tillbringade många fina somrar där. Vi var alltid noga med att planera varje resa dit och vid ett av dessa tillfällen sa min fru plötsligt och något överraskande att ”ska vi inte göra något annat den här sommaren än att åka till Gotland igen”. Medan jag plockade upp den haka jag just hade tappat föreslog hon vidare att ”vi skulle ju kunna resa utomlands istället”. Jag hann bara svara med en halv mening, ”men vi har ju alltid…” när jag insåg att just det argumentet inte kommer att vara till min fördel precis. Vi hade nu hamnat i en situation med helt olika intressen och förväntningar på vad vi skulle göra. Jag insåg att det var dags att förhandla och kavlade upp skjortärmarna. Vi hade en trevlig solresa till Spanien det året.

Sommar och semester lockar fram våra innersta drömmar och längtan men det ställer oss också inför en rad utmaningar. Hur får man ihop olika intressen, hur ska pengarna räcka, vilka projekt ska hinnas med, hur undviker man stress och var finns möjlighet till personlig tid? Som familjerådgivare möter jag så här års ofta par som brottas med besvikelse och missnöje över att det inte blev som man hade förväntat sig och de negativa effekter det har på relationerna. Jag vill därför dela med mig av några väl valda faktabaserade tips för hur man skapar en bra sommar tillsammans.

Kommunikation är grunden för en sund relation och det gäller inte minst under semestern. Diskutera förväntningar, önskemål och farhågor helst i så god tid som möjligt. Stäm av med jämna mellanrum hur ni känner och tänker för även om man har pratat igenom det en gång så kan saker och ting ändra sig. Genom att vara öppna med varandra och lyhörda så undviker ni missförstånd och onödiga konflikter.

Att planera sommaren tillsammans kan vara en del av upplevelsen. Diskutera vilka aktiviteter ni båda är intresserade av och skapa en plan som tillgodoser alla som är inblandade. Kom också ihåg att vara flexibla och öppna för spontanitet – det är ofta de oväntade och mindre bekväma ögonblicken som ger de bästa minnena.

Även om ni är tillsammans 24/7 under semestern är det viktigt att ge varandra utrymme. Ta en ensam promenad längs stranden eller spendera några timmar på olika aktiviteter om det behövs. Att respektera varandras behov av ensamtid kan faktiskt stärka bandet mellan er.

Semestern är en perfekt tid att skapa gemensamma minnen. Ta massor av foton, prova lokala rätter och utforska nya platser. Dessa gemensamma upplevelser kommer att stärka er relation och ge er något att skratta åt och prata om när ni återvänder hem.

Pengar kan vara en källa till konflikt om det inte diskuteras i förväg. Bestäm er för en budget och håll er till den. Diskutera också hur ni ska dela på utgifterna och vem som ansvarar för vad. Att vara överens om ekonomin minskar stressen och ökar förutsättningarna för att kunna fokusera på att ha roligt.

Semestern är en utmärkt tid för att återuppliva intimiteten i er relation. Prioritera att spendera kvalitetstid tillsammans. Planera romantiska middagar, gå på långa promenader hand i hand och ta er tid att verkligen lyssna på varandra.

Slutligen, ha realistiska förväntningar. I en relation blir man inte lycklig men man kan bli nöjd. Eller som en man en gång uttryckte det till sin sambo, ”jag älskar dig till 75%, resten

accepterar jag.” Semestern är inte alltid en dans på rosor och det är okej att allt inte är perfekt hela tiden. Förstå att det kommer att finnas upp- och nedgångar men att det är ert gemensamma engagemang som kommer att bära er igenom.

Låt oss omfamna denna sommar med all dess inspiration, längtan och förväntan. Låt oss använda denna tid till att utforska, skapa och leva livet till fullo. För sommaren är mer än bara en årstid, den är en påminnelse om att varje dag är en ny möjlighet att följa våra hjärtan och förverkliga våra drömmar.

Ha en trevlig sommar!

Magnus Lerman
Leg Psykoterapeut / Auktoriserad Familjerådgivare

Fortsätt läsa

Mer tips och råd
Bonusfamiljen och ansvarsfördelning  

Bonusfamiljen och ansvarsfördelning  

Blogg
Vi på familjerådgivningen möter ofta par där livet som bonusfamilj har sina utmaningar. Vi arbetar både med det stora och lilla i livet som famil...
Läs mer
Bli trygga med varandras olikheter

Bli trygga med varandras olikheter

Blogg

Jag har alltid gillat karuseller. Att kasta sig ut i det okända och farliga ger en känsla av att kunna dö men vilja leva. Jag besöker gärna stora t...

Läs mer
Semester – en utmaning?

Semester – en utmaning?

Blogg

Under ett antal år var jag gift och boende på västkusten med min familj. Med en fru från Bohuslän och två små barn var det inte så lätt att hålla k...

Läs mer
Familjerådgivningen • Mentea
Mottagningar

Målargatan 7, Stockholm

Stora Marknadsvägen 15, Täby Centrum

Stortorget 13, Helsingborg

Kullagatan 8, Helsingborg

Herkulesvägen 10, Visby

Sjövägen 6, Bålsta

Storgatan 36 i Landskrona

Onlinemottagning

Org.nr: 556732-2184

info@familjeradgivningen.com