Övning – De fem magiska timmarna

21 maj, 2024

Relationsövningen “de fem magiska timmarna” är ett koncept utvecklat av Dr. John Gottman, en framstående psykolog och forskare inom relationer.

Denna övning är utformad för att vara enkel att integrera i en upptagen vardag och fokuserar på små, men betydelsefulla handlingar som tillsammans endast kräver fem timmar per vecka (därav övningens namn).
Genom denna övning får ni nya vanor som ger en närmare och starkare relation.

Här presenteras momenten som utgör “De fem magiska timmarna” och hur ni kan använda dem för att skapa nya vanor som leder till att relationen fortsätter växa och blir bättre.

Vad händer idag?
Ta reda på minst en sak som din partner ska göra under dagen innan ni skiljs på morgonen. På helgen ta gärna tid att äta en gemensam frukost ihop och gå igenom hur ni tillsammans vill lägga upp dagen.

Tidsåtgång: 2 minuter om dagen x 5 arbetsdagar
Totalt: 10 minuter

Hur var din dag?
 Prioritera in tid för att ha ett avstressat samtal i slutet av dagen. Prata med varandra om hur dagen varit och vad som hänt. Ett tillfälle att få prata av sig och bolla med varandra. Den som inte pratar lyssnar aktivt och bekräftande! Inga tips och råd.

Tidsåtgång: 20 minuter x 5 arbetsdagar
Totalt: 1 timme och 40 minuter

Bekräfta varandras kärleksspråk och visa tacksamhet!
Ta reda på varandras kärleksspråk, vad får mig att känna mig älskad och vad får dig att känna dig älskad? Visa uppskattning för varandra (stort och smått) varje dag. Det är lätt hänt att ta det vi gör för varandra för givet. Men om du är uppmärksam kommer du inse att ni gör mer för varandra än ni tror. Berätta att du uppskattar det!

Tidsåtgång: 5 minuter om dagen x 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Var fysiskt nära varandra
Visa varandra ömhet och var fysiskt nära med kramar, pussar eller kanske en öm strykning över armen. Att vara hud mot hud gör att ”må bra”-hormonet oxytocin frigörs. Oxytocinet gör både att ni mår bra i stunden och stärker även banden er emellan.

Visa närvaro
Gå gärna och lägg er samtidigt och säg godnatt till varandra på ömt sätt.

Tidsåtgång: 5 minuter om dagen x 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Planera in partid
Prioritera in tid varje vecka för att umgås bara ni två. Ni ansvar varannan vecka att planera in och överraska varandra med partid. Se till att använda tiden för avspänt umgänge utan plikter och måsten. Vad ni hittar på vet bara ni. Försök att lägga bort alla skärmar och att inte prata om vardagslogistik. Tiden är till för att ni ska skapa nya minnen, ha en härlig stund och uppmärksamma varandra!

Tidsåtgång: 2 timmar en gång i veckan
Totalt: 2 timmar

Fortsätt läsa

Mer tips och råd
Familjebygget

Familjebygget

Boktips

Vi tipsar om boken “Familjebygget” där socionomen och familjeterapeuten Madeleine Cocozza ger verktyg för att bättre förstå och bygga e...

Läs mer
Håll kärleken vid liv

Håll kärleken vid liv

Relationsövningar

Övningen – “Håll kärleken vid liv”.

Er relation behöver tid och omtanke.

Gör så här för att hålla ...

Läs mer
7 Gyllene regler

7 Gyllene regler

Boktips

Vi tipsar om boken “7  Gyllene Regler för en lycklig kärleksrelation” av John Gottman

Läs mer
Familjerådgivningen • Mentea
Mottagningar

Målargatan 7, Stockholm

Stora Marknadsvägen 15, Täby Centrum

Stortorget 13, Helsingborg

Kullagatan 8, Helsingborg

Herkulesvägen 10, Visby

Sjövägen 6, Bålsta

Storgatan 36 i Landskrona

Onlinemottagning

Org.nr: 556732-2184

info@familjeradgivningen.com